Angin Dalam Paip Air

Disember 31, 2011


Soalan
Atas siling rumah saya terdapat satu tangki air yang membekalkan air kepada dua bilik air. Tetapi masalahnya, sekiranya air dalam tangki tersebut habis, kemudian apabila tangki telah diisi penuh, semua paip air dan shower pada kedua-dua bilik air tidak mengeluarkan air.

Apabila masalah ini berlaku, saya terpaksa membuka kepala stopcock, keluarkan angin yang terdapat dalam salur paip kemudian barulah paip pada kedua-dua bilik air mengeluarkan air.

Adakah cara untuk mengatasi masalah ini? Saya sudah penat untuk membuka kepala stopcock tersebut setiap kali masalah ini berlaku.

Jawapan
Masalah seperti ini adalah disebabkan oleh fenomena 'airlock'. Ia biasa berlaku dalam saluran paip yang disambung selepas tangki air bersaiz kecil. Oleh kerana angin lebih ringan daripada air, angin akan cuba naik ke atas, tetapi dihalang oleh air yang terdapat dalam salur paip tersebut. Tetapi tekanan air daripada tangki tidak cukup untuk menolak angin itu keluar daripada salur paip, maka fenomena 'airlock' pun berlaku.

Kebiasaannya, pada salur paip selepas tangki, tukang paip akan membuat satu paip menegak ke atas. Paip menegak itu dipasang lebih tinggi dari tangki, dipasang sebaik sahaja selepas keluar tangki dan hujung salur paip tersebut dibiarkan terbuka. Tujuan paip ini adalah untuk membuang angin yang terdapat dalam salur paip tersebut dan seterusnya mencegah berlakunya 'airlock'.

Saya jangkakakan paip selepas tangki rumah anda tidak mempunyai paip tegak tersebut. Cubalah pasang paip tegak tersebut sekiranya anda mahir DIY, ataupun minta bantuan tukang paip. Rujuk gambarajah di bawah.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam, macammana buka kepala stopcock tu? kena drainkan tangki dulu ke?

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...