Apa Itu Higg Boson?

Julai 06, 2012


Minggu ini dunia agak gempar dengan penemuan Higg Boson. Walaubagaimanapun, di Malaysia, berita ini tenggelam di sebalik drama televisyen Dejavu di KK, video skandal Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim, pendedahan blog Uncle Seeker dan nukilan ayat-ayat cinta di facebook. Tidak ramai yang mempedulikan berita ini kerana ia bukanlah perkara yang mudah difahami dan kebanyakan orang awam tidak mengetahui apakah kesan penemuan ini pada kehidupan manusia.

Apa itu Higg Boson? Kenapa seluruh dunia tiba-tiba bercakap tentang perkara ini? Untuk memahami perkara ini, kita perlu menyoal diri sendiri "Kita (manusia) dan semua benda yang terdapat di dalam semesta ini diperbuat daripada apa?"

Pada zaman dahulu, manusia menganggap semua benda dijadikan daripada 4 unsur utama: angin, tanah, api dan air. Kemudian, apabila teknologi semakin maju, kita memahami bahawa semua benda diperbuat daripada atom atau zarah. Saiz atom ini tersangatlah kecil, iaitu lingkungan 10 x 10-12 meter.

Kemudian, ahli sains ingin mengetahui apakah yang terdapat di dalam atom. Jadi mereka telah memacukan dua atom pada kelajuan tinggi dan memaksa atom-atom ini bertembung antara satu sama lain. Hasil daripada pertembungan itu, mereka telah menemui 3 partikel yang dinamakan proton, neutron dan elektron. Sudah tentu saiz proton, neutron dan elektron lebih kecil daripada atom. 

Untuk melihat apa yang terdapat di dalam partikel pula, mereka buat perkara yang sama: memacukan partikel tersebut pada kelajuan tinggi dan memaksa partikel ini bertembung antara satu sama lain. Walabagaimanapun, memacukan partikel pada kelajuan tinggi memerlukan tenaga yang sangat besar. Oleh itu, Kesatuan Eropah membelanjakan USD10 billion untuk membina fasiliti di Eropah yang dinamakan Large Hadron Collider (LHC) dan ianya siap pada 2008. Fasiliti ini adalah pemecut partikel yang mampu memecutkan partikel sehingga menghampiri kelajuan cahaya dan memaksa partikel bertembung antara satu sama lain.

Menerusi fasiliti Large Hadron Collide, ahli fizik mendapati proton dan neutron terdiri daripada beberapa subpartikel yang dinamakan 'quark'. Walaubagaimanapun, mereka tidak menemui apa-apa di dalam 'quark'. Kosong. Tetapi menariknya, mereka mengesan kewujudan medan tenaga atau kuasa di dalam 'quark' itu.

Sebelum itu, saintis berteori terdapat 4 jenis kuasa yang mempengaruhi semua benda dalam alam semesta ini, iaitu kuasa graviti, kuasa elektromagnet, kuasa pereputan radioaktif dan satu kuasa asing. Kuasa asing inilah yang dikesan terdapat dalam 'quark' tersebut dan kuasa ini dinamakan Higg Boson. Kuasa Higg Boson yang membuatkan 'quark' mempunyai jisim. Daripada pengaruh kuasa ini, 'quark' kemudian membentuk menjadi partikel, partikel membentuk menjadi atom, atom membentuk menjadi molekul atau DNA, molekul atau DNA yang membentuk menjadi benda-benda yang terdapat di dalam semesta termasuklah manusia. Ada pihak menganggap kuasa Higg Boson ini adalah partikel tuhan (god particle)

Secara ringkasnya, kuasa Higg Boson inilah yang membuatkan semua benda mempunyai berat, bentuk dan sifat. Batu bersifat berat dan keras, ular bersifat panjang, garam bersifat masin, semua ini terjadi daripada kuasa Higg Boson. Tanpa kuasa Higg Boson, kita semua dan benda di alam semesta ini akan terlerai menjadi subpartikel yang bergerak pada kelajuan cahaya.

Saintis yang mencadangkan kewujudan kuasa Higg boson ini ialah Peter Higg. Sudah tentu nama kuasa Higg Boson ini diambil daripada namanya dan kini beliau berusia 83 tahun. Idea kuasa Higg boson ini telah dikemukan pada 1964, dan pada 2012 teori ini telah dapat dibuktikan. 

Jadi, apakah faedah ahli sains menemui kuasa Higg boson ini? Ini adalah permulaan yang baik untuk ahli sains memahami kejadian alam semester selepas peristiwa Big Bang. Ada pendapat liar menyatakan apabila ahli sains telah memahami sifat kuasa Higg Boson ini, manusia dikatakan mampu 'bertindak' seolah-olah seperti Tuhan , iaitu mampu mencipta pelbagai benda asas seperti gas, air, besi, emas, dan sebagainya hanya dengan memanipulasi subpartikel 'quark' dan kuasa Higg Boson. Wallahualam.

3 ulasan:

Editor MajalahSains berkata...

Boleh saya tahu kuasa ke-empat di alam semesta iaitu kuasa asing seperti yang disebut dalam artikel merujuk kepada daya elektro lemah (electroweak force)?

Apa pun, saya ucap tahniah! Blog ini hebat dan informatif!

ZON152 berkata...

Saya merujuk pada siri TV 'Through the Wormhole' Season 1 Episode 7.

Di alam semesta ini terdapat 4 jenis kuasa: kuasa graviti, kuasa elektromagnetik, kuasa lemah dan kuasa asing.

Kuasa lemah itu adalah kuasa pereputan radioaktif, kuasa asing adalah kuasa Higg Boson

Editor MajalahSains berkata...

Perkongsian mengenai Higgs-boson dari kami.

http://www.majalahsains.com/2012/07/penemuan-zarah-higgs-boson/

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...