Nadi utama microwave oven adalah magnetron. Apabila diuja dengan bekalan elektrik bervoltan tinggi, ia akan memancarkan gelombang elektromagnet pada frekuensi 2.5 GigaHertz.
Molekul2 air yang terdapat pada makanan basah akan menyerap gelombang elektromagnet ini dan molekul ini akan berpusing dan bergetar sesama sendiri. Getaran antara molekul2 akan mengeluarkan haba dan seterusnya memasak makanan tersebut.
Isu utama mengenai microwave oven ini adalah keselamatan makanan yang dimasak. Kaedah memasak makanan 'dari dalam ke luar' yang dilakukan oleh microwave oven dikatakan bercanggah dengan fitrah alam.
Kaedah memasak makanan seperti ini dikatakan akan mengubah struktur DNA makanan tersebut dan ia akan menjadi toksid kepada manusa. Makanan yang dimasak dengan microwave oven dikatakan antara punca kepada penyakit kanser.
Walaubagaimanapun, sehingga kini belum ada pihak yang mengemukakan bukti yang jelas tentang bahaya penggunaan mikrowave oven.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan